Image

Historie Luikse Markt

Historie Luikse Markt

In 1965, ruim vijftig jaar geleden, beleefde Wahlwiller, het kleinste kerkdorp van de gemeente Gulpen-Wittem, zijn eerste Luikse Markt. Initiatiefnemers waren kunstenaar Aad de Haas, die, met zijn opmerkelijke wandschilderingen in de Sint Cunibertuskerk, Wahlwiller tot ver buiten de landsgrenzen bekendheid gaf, en zijn vriend Cor Bertrand, journalist. Beiden bezochten geregeld café “Het Palet” waar zij genoten van kostelijke verhalen van de vaste stamgasten Daniël Schwanen, Hub Savelberg, Jules Badenberg, allen uit Wahlwiller, Herm Ballast en Leo Winkelmolen uit Heerlen en August Kremer uit Hulsberg. Samen met caféhouder Paul Bertrand organiseerden zij feesten in hun favoriete dorp. In 1965 wilden zij, in navolging van 1962, wederom een fancy-fair houden ten bate van de missie. Dit plan legden zij voor aan Aad en Cor, maar deze adviseurs vonden het geen goed plan. Fancy fairs waren niet meer “in”, waarom zij het idee lanceerden: “Houdt toch een Luikse markt naar het voorbeeld van de zondagsmarkt op de Quai de la Batte in Luik, waarover jullie zo boeiend vertellen”.

De eerste Luikse markt werd een doorslaand succes. Het festijn, ten bate van de missie, werd geopend door de aartsbisschop van Blantyre (Malawi) mgr. dr. J.B. Theunissen.***

BOEK "Quai de la Batte Wahlwiller, een Luikse enclave" - Marcel Ploemen

In 2015 heeft auteur Marcel Ploemen, ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de Luikse Markt, over de periode 1965-2015, een boeiend geschreven boek uitgegeven onder de titel "Quai de la Batte Wahlwiller, een Luikse enclave".
Het eerste exemplaar werd aangeboden aan de gouverneur van de provincie Limburg, Theo Bovens.
Het boek, een overzichtelijke samenvatting van de traditionele Luikse Markt, met leuke anekdotes, boeiende teksten en nostalgische beelden,
is tijdens de Luikse Markt verkrijgbaar bij de boekenstand van Heemkunde Wahlwiller.

Het boek kan ook besteld worden via email: info@luiksemarkt.nl De prijs bedraagt € 10 (plus verzendkosten).

Voor meer info: www.heemkundewahlwiller.nl

*** Het bestuur heeft - na historisch onderzoek verricht door Heemkunde Wahlwiller - besloten om haar ontstaan niet langer te koppelen aan het missiecomité dat in 1962 een fancy fair organiseerde voor de projecten van pater Voncken, maar aan de eerste Luikse Markt die in 1965 werd gehouden en aan de oprichting van het Luikse Marktcomité in datzelfde jaar.

Image